سؤالات متداول قبل از طلاق و جدایی
سؤال 1: آیا واقعاً بدون همسرتان خوشحالتر خواهید بود؟
جواب: یک روانشناس در این مورد میگوید: باید با دقت و منطقی بررسی کنید که آیا چیزهایی که بعد از طلاق و جدایی به دست میآورید ارزش چیزهایی که از دست میدهید را دارد یا نه. شاید همسرتان دیگر از لحاظ جنسی برایتان چندان جذاب نباشد. اما مهارتهای او در نگهداری از فرزندان، کمک در امور منزل و در مجموع همراهیِ او با شما از دیدگاه منفیتان کم خواهد کرد.
داشتن ایدهای روشن از آنچه در زندگی میخواهید، در تصمیمگیری برای سرنوشت ازدواجتان بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
سؤال 2: آیا هنوز همسرتان را دوست دارید؟
جواب: حتی اگر پاسختان مثبت است، شاید باز هم طلاق و جدایی راه درست باشد. یک مشاور ازدواج در این باره میگوید: دلایل زیادی برای طلاق و جدایی وجود دارد، اما احساسات ما با یک کلید خاموش و روشن کنترل نمیشوند. بخشی از خشمی که سبب طلاق میشود به این دلیل است که حس میکنیم هنوز همسرمان را دوست داریم، اما او به عشق ما پاسخ نمیدهد و برایش ارزشی ندارد.
سؤال 3: چه چیزی بیش از همه شما را از طلاق میترساند؟
جواب: به نظر یک مشاور خانواده، برخی افراد از تنهایی و مجرد بودن میترسند، آنها میترسند تا آخر عمرشان تنها بمانند. برخی دیگر نیز از حسِ از دست دادن صمیمیت فیزیکی میترسند.
درک و شناخت ترسهایی که دارید به گرفتن تصمیم درست درباره طلاق به زوجین (زن و شوهر) کمک میکند.
سؤال 4: آیا چشمانداز طلاق خودشناسی شما را خراب کرده است؟
جواب: اغلب افراد با نزدیک شدن به طلاق و جدایی احساس شکست میکنند. دائم به این فکر نکنید که کجای کار را اشتباه کردید و یا چه خطاهایی از شما سر زده است. در عوض اتمام ازدواجتان را راهی برای توانمندی بیشتر در نظر بگیرید و به تمام کارهای درست و مثبتی که برای جلوگیری از طلاق انجام دادهاید فکر کنید.
سؤال 5: آیا نگرانیهای خود درباره رابطه زناشویی را با همسرتان (زن یا شوهر) به روشنی بیان کردهاید؟
جواب: یک مشاور ازدواج در این مورد میگوید: شاید فکر میکنید به خوبی نظرتان را به همسرتان منتقل کردهاید، اما شاید همسرتان نشنیده باشد. تحقیقات نشان داده مردم تنها بین 30 تا 35 درصد از حرفهایی که زده میشود را میشنوند. زیرا دائم در ذهن خود به فکر جواب هستند.
اگر مثلاً فکر میکنید همسرتان شما را در اولویت قرار نمیدهد، این مشکل تنها در صورتی حل میشود که همسرتان از ناراحتی شما آگاه شود. باید با همسر خود کاملاً رو راست و شفاف باشید. حتی اگر ازدواج شما تمام شود، حداقل میدانید که هر کاری از دستتان برمیآمد کردید و این نکته در پشت سر گذاشتن روزهای سخت به شما کمک خواهد کرد.
سؤال 6: آیا درباره نقشهایی که توقع دارید همسرتان بر عهده بگیرد تا به حال با او صحبت کردهاید؟
جواب: گاهی مشکل بسیار ساده است، همسرتان نمیداند شما انتظار چه رفتاری از او دارید. مثلاً ممکن است به همسرتان بگویید رفتارش با رفتار دیگر زوجها (مردها) تفاوت دارد. مثلاً اگر یکی از دیگری توقع دارد مدیریت امور مالی را بر عهده بگیرد و او به این کار تمایل ندارد، ممکن است باعث بروز مشکلات بین زوجین (زن و شوهر) شود.
سؤال7: چه راهی برای نجات ازدواجتان وجود دارد؟
جواب: یک برگه کاغذ بردارید و در یک طرف آن لیستی از اقداماتی را بنویسید که فکر میکنید باید برای نجات ازدواجتان انجام دهید. در طرف دیگر کاغذ لیست کارهایی که فکر میکنید همسرتان باید انجام دهد را بنویسید. به همسرتان نیز بگویید این کار را انجام دهد. بسیار مهم است که هر دو نفر این کار را انجام دهند. در غیر این صورت تنها به لیستی از توقعاتی که زن و شوهر از هم دارند تبدیل میشود.
سؤال 8: چگونه طلاق بگیریم که به فرزندانمان کمتر دچار آسیب شوند؟
جواب: اگر واقعاً زوج (زن و شوهر) بدی هستید و احساس بدبختی میکنید، طلاق و جدایی بهترین کار است. اما همیشه پدر و مادر فرزندانتان خواهید بود و در این مورد با همسرتان شریک هستید. باز هم در زندگی یکدیگر حضور خواهید داشت. باید درباره شیوهی ارتباط بعد از طلاق فکر کنید و از کودکانتان برای آسیب زدن به یکدیگر استفاده نکنید.
سؤال 9: آیا برای فشار مالی بعد از طلاق آمادگی دارید؟
جواب: یک مشاور خانواده در این باره میگوید: به زن و شوهر پیشنهاد میکنم قبل از اقدام به طلاق و جدایی به مسائل مالی فکر کنند. مثلاً با یک مشاور مالی و وکیل مشورت کنید و در مورد هزینههای طلاق آگاه شوید. تغییرات زیادی در اوضاع مالیتان به وجود میآید. باید از تمام حقایق مالی آگاه باشید تا احساس امنیت بیشتری نمایید.
سؤال10: آیا برای انجام وظایف روزانهای که همسرم بر عهده داشت، آمادگی دارم؟
جواب: ما برای بسیاری از دیگر تحولات در زندگی آماده میشویم، اما طلاق و جدایی از همسر (زن یا شوهر) ناگهان مانند یک آتشفشان فوران میکند. عدم آمادگی ما در این رابطه باعث افزایش آشفتگیها میشود.
باید بدانید که قرار است بعد از سالها زندگی مشترک، تمام هزینههای زندگی را خودتان به تنهایی پرداخت کنید. به علاوه، چه کسی فعالیتهای روزانه فرزندانتان را نظارت و پیگیری خواهد کرد؟
سؤال 11: چگونه در آینده از انجام این اشتباه جلوگیری کنم؟
جواب: شاید ایراد از شما باشد، نه از ازدواج. اگر رابطه برایتان کسلکننده شده است، احتمالاً در رابطه بعدی نیز این گونه خواهد بود. اگر با همسرتان دعوا میکنید که تعطیلات به خانه کدام بستگان بروید، احتمالاً در ازدواج بعدی نیز همین دعواها را خواهید داشت. اما زن و شوهرهایی که میدانند درک آنها از مشکلات ازدواج میتواند مسیر زندگیشان را تغییر دهد، در آینده ازدواج موفقتر و طولانیتری خواهند داشت.