سیاهه جهیزیه چیست؟
جهیزیه باید در فهرستی (سیاهه) نوشته شود و مانند سایر برگههای قراردادی توصیه میشود در دو نسخه تهیه شود. یک نسخه آن نزد زوجه (زن) و دیگری پیش زوج (مرد) میماند و تا زمانی که شوهر این برگه را امضا نکرده باشد حتی با امضای شهود به هیچ وجه رسمیت ندارد و قابل استناد نمیباشد. گاهی دیده شده که بعضی از خانوادهها به جای تهیه فهرست (سیاهه) از اسباب و اثاثیه و امضای زوج اقدام به فیلمبرداری کرده اما متأسفانه به هیچ عنوان فیلم اثاثیه و وسایل جهیزیه حتی با حضور زوج در فیلم یا چیدمان جهیزیه در خانه زوج قابلیت استناد ندارد.
در این فهرست بهتر است دو نفر شاهدکه از خویشاوندان مرد و زن باشند آن را امضاء نمایند. در چنین شرایطی این فهرست حکم سند عادی پیدا کرده که در دادگاه قابلیت استناد دارد. اگر فهرست در دو نسخه تهیه شود، در دادگاه برای مرد هم قابل استناد است و فقط دلیلی بر ادعای زن نخواهد بود، چرا که دیده شده است گاهی زن ادعایی بیش از فهرست واقعی جهیزیه دارد که در چنین شرایطی با توجه به نسخه دوم مرد میتواند بیاساس بودن ادعای زن را اثبات نماید.
بهتر این است که مرد فهرست جهیزیه را پس از آنکه وسایل به خانه مشترک برده شد یا حداقل در دسترس و در اختیار وی قرار گرفت امضاء کند، زیرا از زمان امضای فهرست این حکم را پیدا میکند که در اختیار مرد قرار گرفته است و مرد نسبت به آن مسئول است. از لحاظ حقوقی اموال مربوط به جهیزیه حکم امانی (امانتی) دارد و زوج (مرد) از زمان امضاء، حکم امین (امانتدار) را دارد و در صورت از بین رفتن اموال، شوهر در صورتی ضامن است که نسبت به آن تعدی (دراز دستی) و کوتاهی کرده باشد و در صورت کوتاهی به ترتیب اولویت، ضامن عین یا مثل یا قیمت آن اموال خواهد شد.
اگر سیاهه جهیزیه توسط افراد عادی نوشته شود حکم سند عادی و البته قابل استناد در دادگاه و اگر در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شده باشد حکم سند رسمی دارد.
http://kiandad.com/%d9%88%da%a9%db%8c%d9%84-%d8%b7%d9%84%d8%a7%d9%82/